Jógyakorlatok

,,Herman Ottó nyomában” környezet- és természetvédelmi akadályverseny óvodásoknak

Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Magyarlaki Martina és Csiszár Dorina

 

Mit és kinek?

2014-ben emlékeztünk Herman Ottóra, az utolsó magyar polihisztorra. Halálának 100. évfordulója alkalmából névadóját ünnepelve iskolánk október 9-én „Herman Ottó nyomában” elnevezéssel környezet- és természetvédelmi akadályversenyt hirdetett óvodásoknak. A rendezvényen 10 fős csapatokban mintegy 140 óvodás vett részt. Szervezőként az iskolánk 47 tanulója 4 fő tanári segítséggel volt jelen.

Hogyan?

A rendezvény célja a szórakoztatás mellett a természettudományos ismeretek játékos átadása volt. Az állatok világával a gyerekek az iskolánk főépületéül szolgáló Ernuszt-kastély ódon falai között ismerkedhettek meg.

Hol?

 Az iskola kertjében lévő kis tó mellett a vizek, vízpartok élővilágával barátkozhattak meg az óvodások. A kalandos túra következő állomása az ásványok és kőzetek világába kalauzolta a kicsiket. Az iskola parkjában a növények világába nyerhettek betekintést a gyerekek.

A következő helyszín témája komposztálás volt: itt beszélgetős, látványos bemutatóval illusztrált formában kaphattak információt a kicsik a komposztálás hasznosságáról.

Mire jó?

A szociális kompetencia fejlődése olyan ismeretek, szokások, minták sokaságán keresztül mélyülhetett el, amelyeket hagyományos iskolai keretek között nehéz volna megtapasztalni.

Az idő és a szervezési fázisok előrehaladtával egyre kevéssé volt szükség a diákok érzékenyítésére, motiválására.

A szolgálat-jelleg tapasztalata abban állt, hogy egy 3-6 éves, életkorában, fizikai, szellemi képességeiben teljesen eltérő emberi lény igényeit, óhajait kellett kiszolgálni, akinek időnként kibomlott a cipője, folyt az orra, kavics ment a cipőjébe.

A diákok számára a legtöbb élményt azonban mégis az jelentette, amikor feladatok néha ügyességet, néha ötletességet igénylő megoldásaira rávezették a gyerekeket, együtt örültek velük sikereiknek, szurkoltak a feladatok megoldásánál, bíztatták és segítették őket.

Szerkesztette OFI dátum 2017.10.19. 11:35:28